Hop til hovedindholdet

Folkeuniversitet Skjoldungernes Land

Martin A. Hansen og landskabet omkring Allerslev og Lejre


Dato og tid

Lørdag d. 23. april 2022 kl. 10:00 til 16:00

Tilmeldingsfrist

Fredag d. 22. april 2022 kl. 18:00

Sted

Kulturhuset, Domus Felix, Bygaden 20, 4320 Lejre Kulturhuset, Domus Felix
Bygaden 20
4320 Lejre

Martin A. Hansen og landskabet omkring Allerslev og Lejre


Arrangementsbeskrivelse

 
Martin A. Hansen og landskabet omkring Allerslev og Lejre

Kl. 10-12: Forelæsning

Lejreegnens landskab er et levende kulturlandskab med spor og fortællinger, der dukker op af landskabet som erindringer om menneskers liv gennem tusinder af år. I Salum i Allerslev hænger et maleri Martin A. Hansen malede over sin nye hjemstavn. Han ville ”hitte ud af Lejres gåder” på ture i terrænet og gennem studier af Lejreegnens topografi, stednavne, fortidsminder og sagn. Martin A. Hansen så landskabet ’med en omstilling i øjet’ og skabte sine egne kort over Lejreegnen. I centrum for foredraget er de fortællinger, der vokser frem af Martin A. Hansens studier i landskabet. Og en samlet fortælling om landskabet som bærer af identitet og erindring.

Medbragt frokostmadpakke spises efter forelæsningen.

Kl. 12-16: Ekskursion, der foregår som vandretur i lokalområdet.

På denne tur følger vi Martin A. Hansen ud i Skjoldungernes landskab. Vi følger i sporene på Martin A. Hansen efter erindringen i landskabet og ude i terrænet ser vi landskabet med hans blik. På ruten – som væsentligt følger Skjoldungestien – passerer vi høje, som Martin A. Hansen har indberettet til Nationalmuseet og Sødmosen og der gøres ophold ved Vættensbjerg og Grydehøj i Gl. Lejre. De to høje er konkrete eksempler på Martin A. Hansens igangsættende betydning for arkæologiske udgravninger og fredningen af Grydehøj, hans private fredningsinitiativ og gavebrev til køb af arealet.

Pris: 175 kr. Tilmelding nedenfor. Du kan i stedet for tilmelde dig begge lørdage om Martin A. Hansen for 500 kr. Mere information og tilmelding herom, se HER.

 

Om foredragsholderen:

Birgitte Krejsager er Mag.art i nordisk litteratur, ph.d. & cand.jur.. phd

Birgitte har som litteraturhistoriker gennem mange år forsket i Martin A. Hansens historiesyn og landskabsforståelse på grundlag af omfattende studier af Martin A. Hansens efterladte papirer, optegnelser og breve. Forskningen er sammenfattet i phd.-afhandlingen ’Erindring og Identitet. Martin A. Hansens sakraltopografiske studier i landskabet 1951-1955’. Hun har udgivet ‘Fortællerens Rum. Studier i Martin A. Hansens Orm og Tyr’, samt artikler i tidsskrifter og leksikonartikler om forfatterskabet, og har undervist i Martin A. Hansens forfatterskab og landskabsstudier på Københavns Universitet, på folkeuniversiteterne i København og Skærum Mølle samt holdt foredrag på højskoler og det tidligere grundforskningscenter Menneske og Natur på Hollufgård om Martin A. Hansen.

 

Find vej til arrangementet

Klik for at se et kort med stedets placering hos Google Maps >

Kontaktinformationer til arrangør

Folkeuniversitet Skjoldungernes Land
Tlf: +45 22756699
brandt@ruc.dk

Kontaktinformationer til arrangør

Folkeuniversitet Skjoldungernes Land
Tlf: +45 22756699
brandt@ruc.dk